Steak je o mase. Kosti ani tuk neřešte

Nepochybujeme o tom, že v restauracích zaměstnávají ty nejlepší kuchaře, ale v současné době řádění koronaviru jsou i ty nejlepší restaurace v Ostravě uzavřené díky nařízení vlády po určitou dobu, nic ale nemění na tom, že si steak můžete připravit sami. Mnozí lidé se toho bojí, protože třeba ještě nikdy nepřipravovali steak, o kterém se říká, že ho není snadné připravit k dokonalosti. Podle šéfkuchařů však záleží jenom na mase, jaké si koupíte. 

Jestliže si chcete připravit opravdu dokonalý steak, který uspokojí vaše chuťové pohárky na jazyku, měli byste si zajít do řeznictví, kde vám bude nabídnuto to nejlepší maso na steak, jaké si vůbec můžete koupit. Je třeba ho kupovat v řeznictvích, kde se obchoduje se skutečně kvalitním, čerstvým a nezamrazeným, respektive nerozmrazovaným masem, což se o mase v supermarketech nebo hypermarketech říct opravdu nedá. 

Kosti ani tuk neřešte

Při výběru ideálního masa na steak byste se neměli dívat na to, jestli je vám nabízen kousek s kostí nebo tukem. Popravdě takový tuk na steaku je docela fajn, řezníci to navíc ani nešidí. Přece jenom je pravdou, že tuk čili sádlo nese chuť. A právě o chuti steak také je. V řeznictví nenarazíte na zbytečně opracované kousky, s tukem se zde nešidí, tudíž si koupíte opravdu kvalitní maso, které však nesmí být čerstvé, ale spíše odležené. Čerstvé maso se totiž rovná tuhému steaku. 

Mnozí lidé vedou v řeznictvích dilema, jestli mají volit maso s kostí nebo bez kosti. Popravdě steak není o kosti, ale je především o mase. Pokud je vám nabízený kousek s kostí či bez, přesto má sílu nad čtyři centimetry, berte ho. V řeznictvích nebo jinde se opravdu dívejte na jeho sílu, která vážně nesmí přesahovat čtyři centimetry. 

Solte až na konec

Češi mají tendenci všechno solit dopředu, ale u steaku si na to dejte pozor. Je daleko lepší solit až na konec, nedojde k vysátí vody z masa, tudíž steak bude daleko šťavnatější.